Невин минал 19 години во затвор

295

Седумдесет и четиригодишниот Дејвид Истман, кој минал 19 години во затвор поради наводно убиство на полицаец, добил 4,8 милиони долари отштета од Австралија, пренесе Би-би-си.

Истман беше осуден на доживотен затвор во 1995 година, врз основа на судската одлука дека шест години претходно го убил припадникот на австралиската федерална полиција, Колин Винчестер.

По низата жалби, било решено дека тој немал правично прво судење и во повторениот процес минатата година беше прогласен за невин. Убиството во Винчестер и натаму останува нерешено.

Истман во судот рече дека немал можност да започне семејство или кариера затоа што бил затворен. Додека тој бил во затвор, починале мајка му и двајцата помлади браќа.

– Загуби значаен дел од животот – изјавил неговиот адвокат, Сем Тиерни.

Винчестер бил застрелан двапати во главата пред семејниот дом во Канбера, а Истман, кој во тоа време работел како државен службеник, бил осомничен бидејќи претходно му се заканувал со убиство.

По неговото апсење, Истман мина 19 години во затвор и повеќепати се жалеше – 1999, 2000, 2001, 2005 и 2008 година.

Но, последниот пат, во 2014 година, судот ја одобри неговата жалба и донесе пресуда дека Истман претрпел огромна неправда поради погрешни докази користени за време на судењето.