АФОРИЗМИ / Македонизми

 • Полесно ќе си поминете ако во окото ви влезе грд трн отколку убава женска!
 • Тестаментот е средство што го собира најблискиот родот пред неговото читање, а го разделува по тоа!
 • Ги положи сите испити, но дури откако ја положија професорите!
 • Со помош на најгрдиот трн лесно може да се поништи и најубавиот мирис на розата!
 • Најдобро поткованиот со знаење најтешко може да биде насамарен!
 • Уште не стигна на својата цел, а од него не остана ниту половина!
 • Сѐ му падна од небото, па затоа беше како бог на земјата!
 • Најлошо е кога за зеленилото се грижат некои зелени и во своето знаење!
 • Тешко си на светецот што навреме не ја платил сметката за струја!
 • Најмасовен спорт во секое време е трката по пари!
 • Искуството нѐ учи забите да ги покажуваме само кога ќе добиеме нова вештачка вилица!
 • Времето е пари, а особено тоа што го покажуваат златните часовници!
 • Тивката вода брегот го рони, како и ситните букви во договорот за кредит што го прават задолжувањето колку планина!
 • Што ќе посееш, тоа ќе ожнееш, но тоа не значи дека треба да сееш и пари!
 • Само ороводецот што не го слуша тоа што другите му го свират е вистинскиот независен водач на орото!
 • Кој носи, проси само ако го фатат!
 • Само змијата не се жали кога ѝ е тесна кожата!
 • Тој што не се лизнал не го знае ниту најмазниот пат на свилата!
 • Прејадениот мачор глувците повеќе ги смета за огадени непријатели отколку за вкусна храна!
 • Единствено на славејот не му се потребни врски за завршување на својата музичка наобразба!
 • Откако дојде на чело, почна да ни оди на врат!
 • Противкандидатите лаат, изборниот карван си врви!
 • Ние за волкот, а дрогираната Црвенкапа на врата!
 • И на оние што цел живот доцнат крајот секогаш им стигнува навреме!
 • Редот пред рајот се разликува од оној пред пеколот по тоа што пред првиот чекаат сите, а пред вториот никој!
 • Единствено високата цена е правопропорционална со високата мода!
 • Како што добриот збор железна врата отвора, така лошиот збор може да го затвори оној што го кажува зад иста таква врата!
 • Бескрајното дело нема што да го краси!

Кристина, Андреј и Иван Русјакови