Ознака: 5 Мај

Спасовски: Нашиот македонски јазик е света обврска за сите нас

Премиерот, Оливер Спасовски, со видео порака упати честитка по повод 5 мај – Ден на македонскиот јазик. - Нека ни е честит 5 мај –...

5 Мај – Ден на македонската азбука

На денешен ден, 5 мај, 1945 година, со решение на Народната влада на Федерална Република Македонија е усвоена азбуката на македонскиот јазик, а по...

Почнува одбележувањето на 5 Мај – Денот на македонскиот јазик

Денот на македонскиот јазик, 5 Мај, кој од оваа година ќе почне да се одбележува со одлука на Владата од минатиот месец, ќе го...

Се одбележува 5 Мај – Денот на македонскиот јазик

Денеска (5 мај) е Денот на македонскиот јазик. Азбуката е создадена на 3 мај 1945 и е предложена на тогашната Влада. Таа ја прифатила и...

Денот на македонскиот јазик не е пречка за другите јазици, туку...

Македонскиот јазик доби свој ден, 5 Мај, кој според одлуката на Владата ќе се одбележува како празник од работен карактер. Одбележувањето годинава е закажано...