38.8 C
Skopje
2.8.2021 - 20:05

Ознака: „11 Октомври“

Пендаровски: На 11 Октомври борците ја избраа страната на прогресивниот свет

Водени од вербата во правда, еднаквост и човечност, партизаните успеаја да го обединат и поведат народот во антифашистичка, народноослободителна борба. Во движењето на отпорот...

Седумдесет и осум години од почетокот на народноослободителната војна

Седумдесет и осум години од почетокот на антифашистичкото востание и почетокот на народноослободителната војна ќе бидат одбележани денеска во Куманово, Прилеп и во Скопје,...

Настап на Градскиот дувачки оркестар по повод 11 Октомври

По повод празникот 11 Октомври, со почеток во 17.30 часот, од Музеј на град Скопје кон улица Македонија“, па се до плоштадот, Градскиот дувачки...

Прилеп ја обновува традицијата за марш до Могилата на непобедените за...

Општина Прилеп годинава подготви богата програма за одбележување на 78 годишнината од почетокот на антифашистичката револуција. Одбележувањето ќе трае до 15 октомври, а започна...

Единаесетти октомври не може да се блокира со ништо

Во пресрет на овој наш голем празник, сѐ повеќе се проблематизира суштината на нашето востание и ирационално се наметнува прашањето како ќе биде протолкуван...

Објавени добитниците на државната награда „11 Октомври“

Министерството за култура ги објави добитниците на државната награда „11 Октомври“ за највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и...

И 11 Октомври повод за уцени

Големиот македонски празник со кој се одбележува почетокот на оружената борба за ослободување на државата им стана трн во око на одредени комисии и...

Се реконструира стариот дел од детската градинка „11 Октомври“

Во изминатиов период градинката „11 Октомври“ спроведува градежни активности и реконструкција на стариот дел. Во тек е поставување енергетско ефикасни прозорци, кои значително ќе...

Сензорна соба во градинката „11 Октомври“ во Радишани

Градинката „11 Октомври“ во населбата Радишани ќе добие сензорна соба. Во неа ќе се третираат деца со развојни нарушувања и аутизам, а со нив...

Целосна трансформација на Домот за деца без родители „11 Октомври“ до...

До средината на јануари целосно ќе се трансформира и домот за деца без родители „11 Октомври“ во Скопје, во рамки на процесот за деинституционализација....