Ознака: Џоломари

Вистинската моќ на џоломарската игра може да се почувствува само одблиску

Специфичностите и оригиналните елементи на џоломарските игри во Ресава и Бегниште За џоломарите од етничкиот предел Тиквеш и нивната ритуална игра, заедно со строгите закони...

Изложба на фотографии „Џоломарската игра во селата Ресава и Бегниште“

Жителите од кавадаречките села Ресава и Бегниште со векови наназад достоинствено и посветено ги негуваат традиционалните обичаи на познатите џоломари, кои се одржуваат вечерта...

Џоломарите со страшни маски ги бркаат злите духови

Џоломарите се долговековен пагански обичај, кој е задржан во својата изворна форма во кавадаречкото село Бегниште Џоломарите се дел од пагански, автентичен обичај, кој денеска...