19.4 C
Skopje
14.5.2021 - 0:04

Ознака: Јустинијана Прима

Дали Охрид е Јустинијана Прима?

Каде е седиштето на црквата формирана од апостол Павле? Пишува: Блаже Миневски Во истражувањето на македонскиот писател Милош Линдро, кој во својата нова книга засегна редици...

Чија црква е Јустинијана Прима?

КОЈ КРАДЕ ИСТОРИЈА (5) Ако Грците ни го оспоруваат името, а Бугарите идентитетот, Србите ни ја оспоруваат црквата. Тие не се единствени што ја присвојуваат...

Потврда на историскиот и духовен континуитет на МПЦ-ОА

Викендов во Калишта, највисокото административно и законодавно тело на Македонската православна црква - Охридска архиепископија силно, недвосмислено и апсолутно го потврди историскиот и духовен...

МПЦ ја додаде Јустинијана Прима во титулата на Архиепископот

Македонската православна црква во иднина ќе ја носи титулата како канонска наследничка на Охридската Архиепископија, но и титулата на Јустинијана Прима. Архиепископскиот црковно-народен собор на...

Како Јустинијана Прима би го продлабочила историскиот континуитет на МПЦ?

Во пресрет на црковно-народниот собор во Калишта Иако на официјалниот дневен ред на претстојниот архиепископски црковно-народен собор, кој ќе се одржи викендов во струшко Калишта,...

Најславниот светски археолог бил во Скопје и трагал по Јустинијана Прима

Деновиве е актуелна плочата испишана на латински јазик пронајдена во „Чифте-амамот“. Тоа повторно нѐ враќа во времето кога еден од најславните светски археолози бил...