Ознака: југославија

Како односот помеѓу Тито и идејниот творец на ЦИА ја обликуваше...

Мој драг маршале Тито... со овие зборови Вилијам Донован, познат и како Дивиот Бил, оснивачот на американскиот Уред за стратешки услуги (ОСС) кој претставува...

Југославија во мојот живот, мојот живот во Југославија

Лидија Димковска за порталот „Номад“ Македонската писателка Лидија Димковска, која живее и твори во Словенија, за порталот „Номад“, во десет точки зборува за нејзиното југословенско...

Како југословенските служби покажаа дека Кенеди не бил убиен од еден...

Важните откритија изостанаа со објавувањето на новите документи за убиството на американскиот претседател Џон Ф. Кенеди, како што оценуваат истражителите и новинарите по објавата...

ТВ-серија за првата дама на некогашна Југославија

Од смртта на Јованка Броз поминаа осум, а од раѓањето 97 години, но интересот за животната приказна на најблискиот сведок на владеењето на Јосип...

Раздружени од СФРЈ, соединети во ЕУ

Триесет години (не)зависност на некогашните југословенски републики Јасен е и впечатокот дека многу настани и политички случувања, и по распадот на заедничката држава, наведуваат дека...

Книга за албанскиот проблем во Југославија

„Македоника литера“ ја објави книгата „Албанскиот проблем во Југославија по Тито (1980 - 1990)“ од Маријана Стамова, докторка по историски науки и доцентка на...

Захариева: Во Македонија сѐ уште се размислува тоталитарно, пример е прославата...

Додека не добиеме законски гаранции дека политиката ќе се промени, не можеме да се согласиме за почеток на преговорите за членство за Македонија. Ова...

Денот на младоста – еден од најголемите празници во СФРЈ

Денот на младоста беше еден од најголемите празници во Социјалистичка Федеративна Република Југославија, кој се одбележуваше на 25 мај, а се прославуваше од 1945...

Приказни од самоизолациjа

Животот е убав Ова е време кога се обидуваме да направиме пролетно чистење на сѐ непотребно, но и да најдеме некаков мир и ред во...

Ќебапот – крал на социјалистичката гастрономија

„Братство и единство на кујнската маса - храната во социјалистичка Југославија“ е насловот на неодамна издадениот зборник на научни трудови што ги откриваат тајните...