7.8 C
Skopje
6.12.2021 - 21:59

Ознака: Јошка Фишер

Што ги мрзне односите меѓу ЕУ и Русија?

Францускиот претседател Емануел Макрон со право е загрижен за распадот на глобалниот систем за контрола на оружјето и за сојузот меѓу Русија и Кина....

Два система, еден свет

Исто како Студената војна од 20 век меѓу САД и тогашниот Советски Сојуз, така и новото ривалство меѓу Кина и Западот е натпревар помеѓу...

Крај на светот каков што познава моќта

Колумната лево обработува економска тема. Судирот меѓу САД и Кина на економски план. Мене економија генерално не ме интересира. Како и сè друго, злоупотребена...

Како да се зајакне европската солидарност

Европската солидарност има корист од комерцијалното единство исто колку што има корист и од заедничките демократски вредности. Една придобивка од проширувањето на ЕУ беше...

Европа нема глобална стратегија

Новиот светски поредок на 21 век не навестува ништо добро за Европа, како што покажуваат првичните трговски и технолошки судири меѓу Кина и САД....

Ќе дозволи ли Германија заедничка европска безбедност?

Во една голема и сложена институција како ЕУ не е секогаш најјасно кој е виновен што не успеваат обидите за продлабочување на економската и...

Европска година на одбранбено живеење

Со иднината на односите помеѓу ЕУ и Британија, обвиена во неизвесност, и кризите што тлеат во Франција, Италија и други земји, 2019 ќе биде...

Ги плаши „новиот светски поредок“ зашто нивниот светски поредок се руши

Искрено, сè помалку имам трпение да читам колумни од европски аналитичари и „визионери“. По десет реченици добивам мачнина поради која сакам да побегнам надвор....

Брегзит и европскиот поредок

Ако остатокот од европскиот континент реши да го следи примерот на Британија, ЕУ ќе се распадне. Стариот Континент ќе стане лесен плен за големите...