Ознака: јосип броз тито

Внукот на Тито осуден на затворска казна во Белград

Едвард Броз (70), еден од внуците на поранешниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито, е осуден во отсуство во Високиот суд во Белград на...

Захариева: Во Македонија сѐ уште се размислува тоталитарно, пример е прославата...

Додека не добиеме законски гаранции дека политиката ќе се промени, не можеме да се согласиме за почеток на преговорите за членство за Македонија. Ова...

Денот на младоста – еден од најголемите празници во СФРЈ

Денот на младоста беше еден од најголемите празници во Социјалистичка Федеративна Република Југославија, кој се одбележуваше на 25 мај, а се прославуваше од 1945...

Четириесет години од смртта на Јосип Броз Тито

На денешен ден во 1980 година во Љубљана почина Јосип Броз Тито, претседател на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Тој ја предводеше борбата против окупаторот...

Спасовски: Македонскиот јазик го поставивме на еднакво рамниште со другите јазици...

Гимназијата „Јосип Броз Тито“ во Народниот театар во Битола вечерва одбележа 75 години од наставата на македонски јазик. Обраќајки се пред присутните претседателот на Владата,...

ЕСМ донира кабинет за настава во гимназијата „Јосип Броз Тито“ во...

АД ЕСМ и подружницата на РЕК „Битола“, во рамките на општествената одговорност, денеска донираа целосно опремен кабинет за изведување на настава по европски стандарди...

Убиството на Шарло е извршено по наредба на Тито!?

За политичката елиминација и убиството на Методија Шаторов-Шарло, првиот секретар на македонската комунистичка партија (2) Според досегашните истражувања, се посочуваат неколку личности што имаат интерес...

Во Прилеп одбележани годишнините од смртта на Гоце Делчев, Пере Тошев...

Со полагање на цвеќиња, делегации од ЛС, од Сојузот на Борци, од ОУ„Гоце Делчев“ денеска одбележаа годишни од смртта на Гоце Делчев, Пере Тошев...

Триесет и осум години од смртта на Јосип Броз Тито

Тито беше водач во борбата против окупаторот од 1941 до 1945 година. На денешен ден пред 38 години почина доживотниот претседател на Социјалистичка Федеративна Република...