Ознака: Јани Бојаџи

Нема правда – нема помирување!

Јас, драги мои, верувам во паролата нема правда - нема мир! Дури мислам дека таа треба и да се прошири и надгради, секако не...

Невидлив филм

Јани Бојаџи На крајот од неговата книга на лабораториски есеи „Невидливиот филм“, кое е едно од најзначајните четива за суштината на уметноста на подвижните слики...

Лумпенбуржоазија

Што е следното што треба да се сруши, драги мои анархисти? Ова е можеби најтешкиот дел од нашето градење држава - кога треба да...

Рушење на партиите

Драги мои, ние денес живееме во демократија што се практикува низ политичкиот состав на повеќепартизмот и, наједноставно кажано, претставува право на избор на најдобрата...

Плетенка

Животот, драги мои, се создава низ процес на образование и воспитување. Мачно, секојдневно и со многу грешки, падови, кревања и повторувања. И пак одново...

До промените и по нив

Да пишуваш и јавно да го објавуваш тоа што си го напишал е можност што ослободува, но и обврзува истовремено. Јас ќе се обидам...

Источно од (к)рајот

„Гревот“ на многу уметници и интелектуалци е во разоткривањето на недемократската природа на „демократските“ институции и насилните средства на „мировните“ агенди Од сите подбивања што...

Бојаџи: Веќе јас не сум важен и на филмот му посакувам...

Сценаристот и режисер Јани Бојаџи, по синоќешната македонска премиера на неговиот дебитантски филм „Ругање со Христос“ на отворањето на 3. Меѓународен фестивал на дебитантски...

Режисерот Бојаџи потврди: Имаше претрес, приведен е татко ми

По информацијата што проструи дека полицијата извршила претрес во домот на режисерот Јани Бојаџи во Струмица, тој преку социјалните мрежи потврди дека е извршен...

Осум дебитантски филма на „Киненова“

Осум филма се во натпреварувачката селекција на 3-от меѓународен фестивал на дебитантски филм „Киненова“, кој под мотото „Првиот никогаш не се заборава“, ќе се...