14.6 C
Skopje
19.10.2019 - 0:08

Ознака: јазици

Форхенд на Венецијанската комисија, бекхенд на Владата

Одлагањето на расправата во Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, без разлика која е причината за тоа, но и каква било евентуална...

Ги заборави ли Уставниот суд претставките за Законот за употреба на...

Венецијанската комисија се изјасни многу прецизно и педантно во нацрт-извештајот во врска со Законот за употреба на јазиците. Конечниот извештај се очекува на пленарната...

Се претера со законот за двојазичност

Венецијанска комисија, по стручното разгледување на текстот на Законот за употреба на јазиците, како и теренското согледување на неговата примена, излезе со серија забелешки...

Европски ден на јазиците

Европскиот ден на јазиците, празник прогласен од Советот на Европа и поддржан од Европската Унија на 6 декември 2001 година, оваа година во Софија...

Борбата на „Фејсбук“ против омразата загубена во преводот

Борбата на „Фејсбук“ против говорот на омраза и другите видови на проблематична содржина е попречувана од неспособноста на компанијата да држи чекор со јазиците...

Денот на македонскиот јазик не е пречка за другите јазици, туку...

Македонскиот јазик доби свој ден, 5 Мај, кој според одлуката на Владата ќе се одбележува како празник од работен карактер. Одбележувањето годинава е закажано...

Културата на светот се осознава преку мајчиниот јазик

Толеранцијата, соработката и разбирањето се гаранција за зачувување на т.н. мали јазици. Опасноста за нив не доаѓа од другите, исто така, мали јазици, туку...

Македонија како да се губи во преводот

Неодамнешниот случај во Велес илустративно го отвора прашањето како ќе се применува Законот за употреба на јазиците во практиката, каде што не постојат реални...

Владата на испит по двојазичност пред Венецијанската комисија

Писмото на Владата со барање мислење од Венецијанската комисија за потребата за носење на Законот за употреба на јазиците поради усогласување со европската регулатива...

Експертите категорични: Прво попис, па двојазичност

Законот за употреба на јазиците не смее да се употребува сѐ додека не биде направен попис. Така е тоа кога во закон ќе ставиш...