24.8 C
Skopje
18.6.2021 - 13:14

Ознака: јазик

За идните пратеници најбезбеден знаковниот јазик?

Здравствените експерти предупредуваат дека во идниот парламентарен состав пратениците треба да седат преку едно столче во просториите, секогаш да носат маски, но и да...

Македонскиот јазик влезе во ЕУ

Експлицитното наведување на македонскиот јазик, без никакви фусноти и дообјаснувања во текстот на објавата како претходно, во македонската јавност е дочекано како потврда дека...

Да не му ја удриме на јазикот преку уста!

(Повод: „Кога јазикот ќе ни удри една преку уста?“ на Весна Дамчевска „Нова Македонија“, 27 мај 2020) Во текстот со горенаведениот наслов, авторката изразува загриженост...

Петтата колона на македонскиот јазик и држава

Отвореното писмо што лидерот на Алијансата на Албанците, Зијадин Села, го испрати до претседателот на државата Стево Пендаровски ја бранува и ја вознемири јавноста....

Лицемерството на општеството се прикрива во јазикот

Јазичните облици што ги носат идеологијата и предрасудите за жената длабоко се радикализирани во нашата структура на слушање, па, така, тешко ги препознаваме. Тоа...

Додека живее јазикот, живее и народот

Јазикот е хранител на еден народ. Додека народот го љуби, си го почитува својот јазик, со него се служи, зборува, пишува, го чува, негува,...

Поетско читање „Јазикот е нашата татковина“ во чест на Блаже Конески

Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) организира поетско читање на кое поети од различни генерации ќе ја искажат својата почит кон ликот и делото...

Негирањето на јазикот не е во духот на договорот за добрососедство

До неодамна, во записниците за работата на комисијата се користеле термините „македонската страна“ и „бугарската страна“, но од последните два состанока во употреба бил...

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

Во организација на Институтот за македонска литература при универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје и Факултетот за литература при Истанбулскиот универзитет, од 13...

„Бугарите ни го отфрлаат јазикот и ни ги менуваат нашите свети...

Зошто охриѓани би напишале „Бугарите ни го отфрлаат јазикот“ ако „бугарскиот јазик е јазикот на населението во Македонија“? Каков јазик и какво писмо користеле...