Ознака: јазик

Пендаровски и Радев во Рим заеднички ги чествуваа Св. Кирил и...

Претседателите Стево Пендаровски и Румен Радев денеска во базиликата Санта Марија Маџоре во Рим заеднички ги чествуваа Св. Кирил и Методиј. Претседателите Пендаровски и Радев...

Македонскиот јазик со длабоки корени и распространет низ целиот свет

Одбележаниот јубилеј, 45 години изучување на македонскиот јазик, литература и култура на московскиот државен универзитет „М.В. Ломоносов“, е исклучително значаен за македонистиката. Освен во...

Македонско државјанство без познавање на македонскиот јазик?!

Секаде во светот еден од клучните услови за добивање државјанство е одличното познавање на официјалниот јазик на државата, во нашиот случај македонскиот јазик. Најновата...

Сто илјади збора добија толкување во електронска форма

Толковниот речник на македонскиот јазик, кој има шест тома и содржи толкувања на вкупно 100.000 збора, конечно го доби своето електронско издание. Со неговото...

Дефицит на толкувачи на знаковен јазик

Потребата за примена на знаковниот јазик на глувонемите лица станува сѐ поголема. Во земјава има околу шест илјади глуви и наглуви лица, додека бројката...

Со една буква против целата бугарска пропаганда

Во старословенски буквар од 1597 година, меѓу другото, јасно е означена и буквата Ѕ. За лингвистите гласот Ѕ е една од основните посебности на...

Љубовта кон англискиот јазик им донесе награди

На учениците од ОУ „Гоце Делчев“ во Прилеп Ученичките Меланија Јованоска и Маја Тодороска од 8-а, Маја Тодороска од 8-а, Теодора Тасеска од 6-в и...

Со „Букварот на Биби“ децата ги учат буквите и се...

Авторката на „Букварот на Биби“, Биљана Црвенковска, објаснува дека тој е замислен како книга за доедукација. Целта е учење низ игра со омилените ликови...

Како македонскиот јазик првпат одекна во етерот и се прошири насекаде

Деновиве, поточно на 31 март, се навршуваат 60 години од објавувањето на првиот телевизиски прилог на македонски јазик. Прилогот силно одекна меѓу Македонците во...

Историската вистина контра бугарските измислици

Која е историската вистина? Во оваа пригода ние би ја одвоиле руската дипломатска кореспонденција, која изобилува со информации за Македонците и македонскиот народ, и...