Ознака: јазик

Дефицит на толкувачи на знаковен јазик

Потребата за примена на знаковниот јазик на глувонемите лица станува сѐ поголема. Во земјава има околу шест илјади глуви и наглуви лица, додека бројката...

Со една буква против целата бугарска пропаганда

Во старословенски буквар од 1597 година, меѓу другото, јасно е означена и буквата Ѕ. За лингвистите гласот Ѕ е една од основните посебности на...

Љубовта кон англискиот јазик им донесе награди

На учениците од ОУ „Гоце Делчев“ во Прилеп Ученичките Меланија Јованоска и Маја Тодороска од 8-а, Маја Тодороска од 8-а, Теодора Тасеска од 6-в и...

Со „Букварот на Биби“ децата ги учат буквите и се...

Авторката на „Букварот на Биби“, Биљана Црвенковска, објаснува дека тој е замислен како книга за доедукација. Целта е учење низ игра со омилените ликови...

Како македонскиот јазик првпат одекна во етерот и се прошири насекаде

Деновиве, поточно на 31 март, се навршуваат 60 години од објавувањето на првиот телевизиски прилог на македонски јазик. Прилогот силно одекна меѓу Македонците во...

Историската вистина контра бугарските измислици

Која е историската вистина? Во оваа пригода ние би ја одвоиле руската дипломатска кореспонденција, која изобилува со информации за Македонците и македонскиот народ, и...

Првиот војнички почесен рапорт на македонски јазик

Првпат во историјата на Македонија како самостојна држава, командантот на почесната единица на АРМ, полковникот Стефан Лазаревски, на македонски јазик му рапортираше на тогашниот...

Бескомпромисно во одбрана на македонскиот јазик

Иако политичарите настојуваат да звучат уверливо кога изјавуваат дека македонскиот јазик (и идентитет) не е загрозен, речиси континуирано во заднината на политичката реторика „нечујно...

Палеографски амбасадори од повеќе земји го промовираат мајчиниот јазик

ИНИЦИЈАТИВИ „Палеографски амбасадори - Меѓународен ден на мајчиниот јазик 2021“ е е-твининг проект на Едита Кевро од Мостар, кој го реализира во соработка со Амела...

Сѐ повеќе ученици на наставата за македонскиот јазик

Македонскиот јазик во Србија се изучува од 2012 година, досега се објавени учебници за прво до четврто одделение, но учениците и наставниците често се...