Ознака: јаглерод

Загадувањето на воздухот ќе се решава со данок на јаглерод

Светскиот економски форум и „Прајсвотерхаус куперс“ објавија пресметки што покажуваат дека формирањето на меѓународната цена за јаглеродните емисии може да ги намали глобалните стакленички...

Екстремен раст на светските емисии на јаглерод диоксид

Според раните процени на истражувачката група „Глобал карбон проџект“ што ги подготви за Климатскиот самит (КОП26) што се одржува во Глазгов, емисиите на јаглерод...

Армиите мораат да бидат во чекор со глобалните климатски напори

Според генералниот секретар на НАТО Армиите ширум светот треба да држат чекор со глобалните обиди за справување со климатските промени и да се борат за...

И шумите може да станат извор на јаглерод диоксид!?

Општо е познато дека дрвјата и растенијата се наш сојузник во борбата против климатските промени, бидејќи за време на фотосинтезата врзуваат јаглерод диоксид од...

АД ЕСМ почнува со внатрешно пресметување на цената на јаглерод

АД ЕСМ ја извести Енергетската заедница дека ќе почне со внатрешно пресметување на „цената на јаглерод”, како подготовка на компанијата до воведувањето на задолжителното...