Ознака: јаглен

Општинарите ги затоплуваат битолчани преку интернет

На веб-страницата на општината Битола пишува дека градот сѐ уште има претпријатие за топлификација, иако тоа е заминато во стечај пред повеќе од една...

Јагленот и натаму клучен за производството на струја во Македонија

ЕУ започнува сериозна борба со загадувањето предизвикано од употребата на фосилни горива, а холандскиот социјалист Франс Тимерманс ќе го предводи спроведувањето на „Европскиот зелен...

Глобална потрошувачка на јаглен

Југоисточна Азија лани беше единствениот регион во светот во кој учеството на јаглен за производство на енергија се зголеми, според Меѓународната агенција за енергија...

Субвенциите му даваат нефер предност на јагленот на Западен Балкан

Директните и индиректните субвенции за јаглен во земјите од Западниот Балкан во текот на 2017 година изнесувале 1,2 милијарди евра, предупредија европските невладини организации...

И производителите се чуделе како уште работат нашите мерни станици за...

Додека само гласно се зборува и многу малку се дејствува за намалување на загадувањето на воздухот, реалната слика е домаќинства што користат јаглен за...

Ако во Кина јагленот е исфрлен од употреба, кај нас скарите...

Според Светската здравствена организација, годишно околу 12,6 милиони луѓе умираат од еколошки здравствени ризици. Загадувањето на воздухот стана четврти највисок фактор на ризик за...

Анѓушев: Во „Осломеј“ најверојатно ќе се гради котел на висококалоричен јаглен

Во Термоелектраната „Осломеј“ најверојатно ќе се гради котел на висококалоричен јаглен што ќе се увезува, рече вицепремиерот задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев, одговарајќи...