Ознака: Јабланица

На Јабланица – девастација без граница

Поради дивеењето на дрвокрадците се доведуваат во прашање постоењето на природните убавини и богатиот диверзитет на овој регион. Жителите на подјабланичките села велат дека...

Горна Белица го дочека снегот во зимската идила во Струшко

Викендашите во селото Горна Белица на планината Јабланица воопшто не беа изненадени од високите наноси на снег кои беа дури над еден метар. Тие...

Локализиран пожарот на планината Јабланица

Локализиран е пожарот на планината Јабланица што вчера избувна меѓу селата Октиси и Вишни. Заменик командирот на Територијалната против пожарна единица од Струга, Ристе Талевски...

Сафари низ дивите беспаќа на Јабланица

На околу 14 километри од крајбрежјето на Охридско Езеро и Струга почнуваат да се распленуваат корените на планината Јабланица. Јабланица е втора по големина...