Ознака: Ѓорѓи Илиевски

Ѓорѓи Илиевски: Македонија не е пуст остров образовен

Во текот на гостувањето во емисијата „Алфа анализа“, Ѓорѓи Илиевски поранешен просветен инспектор, директор и секретар за образование во однос на актуелните предложени реформите...

Неуедначеност во финансирањето на македонските универзитети

Со донесениот Закон за високо образование на 8.5.2018 година („Сл. весник на РМ“ бр. 82/2018) од страна на Министерството за образование и наука, напишав...

Институциите мора да се професионализираат и да се европеизираат

(Отворено писмо до Канцеларијата на Европската Унија во Македонија и до амбасадите на Франција, Холандија и на Германија) Јас Ѓорѓи Илиевски, виш просветен инспектор, вработен...

Македонското високо образование по Шангајската листа

Шангајската листа секоја година ја објавува универзитетот „Џао Тонг“ од Шангај, Република Кина. Шангајската листа се објавува од 2003 година, а предвид се земаат...

Кој сака да го забошоти скандалот во унапредувањето на наставно-научните звања

Ѓорѓи Илиевски Сакам лично да ја запознаам македонската јавност (деновиве беа запознаени преку печатени и електронски медиуми и портали) за скандалот со унапредувањата во наставно-научните...

По една година од донесувањето на Законот за високо образование

Aко сакаме да бидеме компатибилни со европските високообразовни установи, потребно е, а и е обврска, како држава треба да сме сериозно посветени на примената...

Дуално образование, освен во средно, е потребно и на факултет

Имаме 24 универзитети, имаме над 130 факултети и над 600 студиски програми. Самиот тој факт прави високото образование да биде неквалитетно Промовирана книгата „Состојби и...