9.5 C
Skopje
25.10.2020 - 22:59

Ознака: Ѓоко Танасоски

Танасоски: Намалени увозните давачки, зголемен извоз на зеленчук и на овошје

Прекуграничната трговија се одвива без проблеми, кај извозот бројките покажуваат зголемување кај свежиот зеленчук и овошјето, а увозните давачки во март бежат просечно намалување...

Нови процедури за влез и излез од земјата за транспортните компании

Транспортот на стока се нормализира, воведени се и нови процедури за превоз на стока како во домашниот така и во меѓународниот транспорт согласно настанатата...

Бугарија подготвена да помогне при контролата на прекуграничното движење на отпадот

Бугарскиот министерот за животна средина и води, Емил Димитров, при денешната посета на Министерството за животна средина и просторно планирање, изрази подготвеност за соработка...

Царинска управа им додели сертификати на заслужните за дигитализацијата

  Царинска управа им додели сертификати на царинските службеници, компаниите и на здруженијата кои се заслужни за дигитализацијата на царинското работење, по повод одбележување на...

Нов софтвер за олеснување на царинските процедури

Воведување на новиот интегриран софтвер за обработка на царински декларации и акцизни документи ќе биде главниот предизвик за Царинската управа на Република Македонија (ЦУ)...

Од 11 август намалени казните и глобите на царинските прекршоци

Намалување на глобите за царинските прекршоци и воведување мандатен платен налог се дел од измените на Царинскиот закон што стапија на сила од 11-ти...