Ознака: Шуми

Се воведува забрана за движење во шума и на шумско земјиште

Поради зголемената опасност од појава на пожари на отворен простор, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, по барање на ЈП „Национални шуми“, воведува забрана...

Шумите околу Чернобил не растат, а лисјата не се разградуваат

Повеќе од 30 години поминаа откако во реакторот на нуклеарната електроцентрала во Чернобил се случи експлозија што доведе до нуклеарна катастрофа, чии последици се...

Сечат шуми за соседите, а повеќе увезуваат мебел

Црногорската индустрија лани извезла мебел за 766 илјади евра, додека извозот на сурово дрво бил поголем за 35 пати. Ова значи дека Црна Гора...

Нелегалната сеча ги опустоши шумите

Во пресрет на грејната сезона дрвокрадците масовно ги пустошат македонските шуми, а на социјалните мрежи постојано се појавуваат фотографии на кои се гледаат исечени...

Светот во пламен

Планетата стравува од последиците додека беснеат пожари во шумите во Сибир и во дождовната шума Амазон, како и од бројот на шумски пожари во...

„Национални шуми“ со казни ќе ги штити шумите од пожари

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство по барање на Ј.П. „Национални шуми“ воведе делумна забрана за движење во шумите со кои стопанисува оваа претпријатие....

Разорниот оган не успеа да ја прикрие причината за сибирските пожари

Пожарите кои неколку дена беснеат во рускиот регион Јакутија полека се ставаат под контрола, а биле предизвикани намерно од дивосечачи кои се обиделе да...

Продолжува вонредната состојба предизвикана од пожарите во Сибир

Руските пожарникари се уште се во борба со пожарите кои беснеат во Сибир. Зафатени се над 1.2 милиони хектари, а во гасењето учествуваат над...

Чинари од турско, шуми од комунистичко, палми од невреме

Плурализмот и демократијата во цели региони не се подразбираат како политички систем, туку како анархија во која секој може да сече слободно. Кај да...

Речиси сите пожари не се случајност

Очигледно чистиот воздух не е приоритет за поединци, но и организирани групи, кои смислено ги опожаруваат шумите и ливадите за да дојдат до евтино...