Ознака: шизофренија

Адолф Хитлер – на работ на шизофренија

Во текот на Втората светска војна, американската администрација му доверила задача на Волтер Лангер да направи психолошки портрет на Адолф Хитлер и врз основа...

Загадувањето на воздухот и ризикот од шизофренија

Живеејќи во градови со милионски број население, високоразвиена индустрија и големи загадувачи, исправени сме пред многу здравствени ризици. Не се зголемени само респираторните и...

Мапирање на мозочниот „пејзаж“

Како ќе се развива едно дете? Дали ќе добие некоја тешка органска болест, ментално страдање, дали ќе биде аутистично, ќе добие ли шизофренија и...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (4)

Така, со стек на општествените, социјалните, политичките и психолошките околности, јунговски речено, од содржините на несвесното, од талогот на историската и културолошката меморија во...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (3)

На откритието на Пулевски на древниот антички извор на македонскиот идентитет тактилно и емотивно се надоврзува и Крсте Петков Мисирков, кој се гордее дека...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (2)

Посебно карактеристичен пример за контекстот на Тојнби е случајот со Браќата Миладиновци, Димитар и Константин, и нивниот Зборник на народни умотворби објавен под насловот...

Скица за портрет на македонската колективна шизофренија (1)

Записи во несоница Не сум психијатар, психоаналитичар, иако моите интересирања за психоанализата се поодамнешни. Пред сѐ за онаа на Фројд и на Јунг, кој ми...