Ознака: шах

Са­мо две ре­ми­ја по две ко­ла и 70 одигра­ни партии

Фа­во­ри­ти­те за нај­ви­сок плас­ман ги впи­шаа и вто­ри­те по­бе­ди на Отво­ре­но­то пр­венс­тво на Ма­ке­до­ни­ја во шах (де­вет ко­ла), во Скоп­је. Единс­тве­но ФИДЕ-мај­сто­рот (ФМ) Љубо­мир...

Фаворитите почнаа победнички

Првиот фаворит за триумф на Отвореното првенство на Македонија во шах (девет кола), интернационалниот мајстор (ИМ) Филип Панчевски (2.495 рејтинг-поени), заедно со двата велемајстора...

Отворено шаховско првенство на Македонија

Од денеска (17 ч.) до 25 декември во скопскиот хотел „Стоун бриџ“ ќе се одржи Отвореното првенство на Македонија во шах, во девет кола...

Зошто Русија има најмногу велемајстори?

Во Русија има голема шаховска инфраструктура, а речиси во секое населено место функционира шаховска школа. Тоа е исто како во фудбалот, секое помало место...

Стојановски ја оправда својата класа во брз шах

Младинскиот светски првак од 1999 година, Стојановски, го освои 36-то место на ЕП во брз шах во Скопје, додека златото му припадна на Русинот...

Русинот Попов прв на ЕП во Скопје во забрзан шах

Рускиот велемајстор (ВМ) Валериј Попов (2.531 рејтинг-поени, рангиран 40-ти), го освои златниот медал и паричната награда од 4.000 евра на 31. Европско поединечно првенство...

Азербејџанецот Мамедов во водство по 7-то коло на ЕП во забрзан...

Азербејџанскиот велемајстор (ВМ) Рауф Мамедов (2.739 рејтинг-поени), води по 7-то коло (од предвидените 13) на 31. Европско поединечно првенство (ЕП) во забрзан шах, што...

Карлсен ќе игра во Македонија?

Македонските љубители на шахот и во 2019 година ќе можат да уживаат во играта на големите шаховски мајстори. В година во Скопје треба да...

Русинот Артемиев е нов европски првак во брз шах

Рускиот велемајстор (ВМ) Владислав Артемиев (2.825 рејтинг-поени), го освои првото место, златниот медал и паричната награда од 2.000 евра на 31. Европско поединечно првенство...

Класичен или забрзан шах?

Класичниот шах е добар, а теоретски многу значаен, но затоа брзиот шах е поинтересен за широката публика и тој има своја иднина, вели рускиот...