Ознака: шах

Урбаниот шах продолжува да се шири во светот

Со една ваква идеја би направиле еден голем потег во развојот и во популаризацијата на шахот, но и вовед во ставањето на шахот како...

Излезе од печат книгата „Дописниот шах во Македонија“

Из­ле­зе од пе­чат ша­хов­ска­та кни­га „До­пис­ни­от шах во Ма­ке­до­ни­ја“, од авто­рот Љубомир Ха­џи-Ма­нев, истак­нат ма­ке­дон­ски ФИДЕ-мај­стор (ФМ), об­ја­ве­на од издавачка­та ку­ќа „Ба­та прес ми­ле­ни­ум“....

Гири победи и е трет што се пласира на финалниот турнир

ЧЕТВРТИ ИНТЕРНЕТ-ТУРНИР ВО ЗАБРЗАН ШАХ Аниш Гири го освои првото место на четвртиот интернет-турнир „Магнус Карлсен 2021“ во забрзан шах (15 минути плус 10 секунди...

Рекорден резултат на Карлсен во прелиминарниот дел

Акту­ел­ни­от свет­ски ша­хов­ски пр­вак, Нор­ве­жа­не­цот Маг­нус Карл­сен, за­вр­ши ка­ко прв по пре­ли­ми­нар­на­та фа­за на тур­ни­рот пре­ку ин­тер­нет во за­бр­зан шах „Маг­нус Карл­сен 2021“, вре­ден...

ФИДЕ организира собирање средства за три социјални проекти

За ФИДЕ организирањето шаховски турнири не е единствената мисија. Како и секоја друга спортска асоцијација, натпреварувачките аспекти се само средство за постигнување повисоки цели,...

Брзопотезна партија политички шах

Несомнено барањето на премиерот Заев за гласање доверба на Владата може да се протолкува и како пресметан тактички потег во контекст на смирување на...

Весли Со победи и поведе во генерален пласман

ШАХ - ТУРНИР НА ШАМПИОНИТЕ Американскиот велемајстор (ВМ) Весли Со (27) е победник на третиот турнир од интернет-серијатa Турнири на шампионите во забрзан шах (15...

Ван Форест изненадувачки победник

Тој во дополнителната армагедон-партија го совлада својот сонародник Аниш Гири, откако и двајцата имаа по 8,5 поени ШАХ - ТУРНИР ВО ВАЈК АН ЗЕ Холандскиот велемајстор...

Дубаи домаќин на мечот за светски првак

Мечот што првично беше планиран за ноември 2020 година, но одложен поради ковид-19, ќе се одржи од 24 ноември до 16 декември годинава ШАХ Мечот за...

Квартет во водство, Карлсен не е меѓу нив

По седмото коло со по 4,5 поени на врвот се Ван Форест, Гири, Каруана и Фирузја ШАХ - ТУРНИР ВО ВАЈК АН ЗЕ Џорден Ван Форест,...