Ознака: шар планина

Предлог-законот за Шар Планина влегува во собраниска процедура

Предлог законот за прогласување на дел од Шар Планина за заштитено подрачје во категорија II – национален парк денеска влезе во собраниска постапка. - Со...

Распукала Шар Планина

Историјатот на иницијативата за прогласување на Шар Планина за национален парк датира од 1994 година. Никако да помине на седница во македонското собрание веќе...

Во Собранието ќе се гласа дел од Шар Планина да стане...

Владата го утврди конечниот текст на предлог-законот за прогласување дел од Шар Планина за национален парк и донесе заклучок да биде доставен на усвојување...

Дел од Шар Планина ќе биде прогласен за национален парк

Триесет села на 62.705 хектари ќе влегуваат во заштитената зона на Шар Планина, која е на чекор да биде прогласена за Национален парк. Владата...

Усвоен предлог-законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален...

Владата на денешната седница го утврди текстот на предлог – законот за прогласување на дел од Шар Планина за Национален парк, подготвен од Министерството...

Косово се соочува со жариште на подножјето на Шар Планина

Националниот институт за јавно здравје во Приштина објави дека во Косово се регистрирани 114 нови случаи на ковид-19, пишува „Косово онлајн“. Според извештајот на Институтот,...

Нуредини вети соработка и транспарентност во процесот за прогласување на Шар...

На иницијатива на министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини, се одржа онлајн-средба во врска со процесот за прогласување на Шар Планина...

МЕД ја поздравува одлуката Шар Планина да се прогласи за национален...

Македонското еколошко друштво ја поздравува одлуката на Владата донесена на 49 седница за прифатливост на иницијативата за прогласување дел од Шар Планина за заштитено...

Шар Планина ќе стане еден од најголемите национални паркови во Европа

Со финализирањето на процесот за прогласување на Шар Планина и Осоговските планини за заштитени подрачја ќе се зголемат можностите за прекугранична соработка со соседните...

Усвоена иницијативата за прогласување на Шар Планина и Осоговските Планини за...

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека на денешната седница на Владата беа усвоени иницијативите за заштита на две подрачја во нашата...