Ознака: шаманизам

Дедо Мраз како психоделична печурка – древната врска помеѓу Божиќ и...

Што ако оваа снежнобела лага, која ја раскажуваме секоја година, беше втемелена во античка реалност, чии корени одат десетици илјади години назад во огромните...

Реликти од шаманизмот се препознаваат во македонскиот фолклор

Истражувањето на шаманистичките елементи во наши локални рамки и разоткривањето на нивното директно влијание врз обичаите и верувањата кај македонскиот човек покажаа дека се...