Ознака: црна дупка

Црна дупка „речиси на нашиот праг“

Невидливата црна точка се наоѓа во двоен ѕвезден систем на растојание од 1.000 светлосни години Авторка: Марина Корен Атлантик Ноќе далеку на југот од екваторот постои еден...

Ѕвезда што „танцува“ околу црна дупка ја докажува теоријата на Ајнштајн

За првпат астрономите забележале ѕвезда што кружи околу супермасивната црна дупка во центарот на нашата галаксија Млечениот пат. Ѕвездата „танцува“ според предвидената мелодија на општата...

Чудовишната ЛБ-1 ја побива познатата теорија за црните дупки

Научниците открија „чудовиште од црна дупка“, која е толку масивна што во теорија не би требало да постои, пишува Си-ен-ен. Станува збора за sвездена црна...

Разгаќување на некомпетенцијата

Ние практично со години сме заложници на неспособни, необразовани, корумпирани, партизирани функционери на разни нивоа и структури во власта. Сите тие одамна требаше да...

Масивна црна дупка исфрли ѕвезда што никогаш нема да се врати

Астрономите ја забележале sвездата наречена С5-ХВС1 како забрзува во Млечниот Пат со повеќе од шест милиони километри на час. Тие веруваат дека оваа ѕвезда...

Образовниот систем како црна дупка за државата

Црна дупка е подрачје во простор-времето од кое ништо не може да избега, дури ни светлината (на образованието). Границата на областа од каде што...

Темната материја би можела да ја расветли мистеријата за „Деветтата планета“

Њузвик Дали ефектите на теоретската „Деветта планета“ која астрономите ја бараат уште од 2016 година, всушност, се предизвикани од црна дупка која се наоѓа на...

Кејти Буман стана симбол на откритието што го одушеви светот

Тајм Се работеше во мала и топла просторија. На судбоносниот ден минатото лето, Кејти Буман заедно со тројца истражувачи работеа во мала просторија на универзитетот...

Објавени првите фотографии од црна дупка од далечна галаксија

Научниците кои учествуваат во проектот „Event Horizon Telescope“ ги објавија првите фотографии од црна дупка, која се наоѓа во оддалечена галаксија. Проектот е започнат пред...

Зошто Западен Балкан е црна дупка во Европа?

Два месеца по формирањето на владата на Тадеуш Мазовиецки, која во полскиот парламент беше изгласана на 12 септември 1989 година, во Варшава допатува 6-члена...