-1.2 C
Skopje
16.1.2022 - 10:41

Ознака: цивилизација

Спортот помага да се превенираат болестите на модерната цивилизација

Спортот не е само физичка активност, тој го промовира здравјето и помага да се спречат, па дури и да се излечат болестите на модерната...

Сансигдуи – античка мистериозна цивилизација

Урнатините во Сансигдуи беа откриени случајно од еден кинески фармер во втората деценија од 20 век. Научниците веруваат дека археолошките наоди се остатоци од...

Кога ќе дојде златната доба во нашата цивилизација?

Во науката од Декарт па наваму, а посебен замав таа мисла зеде во времето на позитивизмот, е мислата дека постои само материјален, појавен свет....

Страв и паника ја блокираа целата цивилизација – каде е излезот?

Краток здив, забрзано дишење, чувство дека се задушувате, сето тоа личи на симптомите од актуелниот вирус, а тоа уште повеќе ги збунува луѓето. Важно...

Коронавирусот на западната цивилизација (6)

Поимот капитал е основната и, како што стојат работите, единствена ознака денес на поимот цивилизација што не го вади од уста евроамериканскиот запад. Некои...

Коронавирусот на западната цивилизација (5)

Коронавирусот го протресе зовриеното, а сепак анемично човештво, притоа поставувајќи некои суштински прашања и хипотези. Едно од нив, можеби и најважно, е дали навистина...

Коронавирусот на западната цивилизација (4)

Животот е составен од шифри, вели умниот германски психијатар и филозоф Јасперс. Од знаци што ние сме должни да ги читаме и толкуваме, не...

Коронавирусот на западната цивилизација (3)

Коронавирусот пак сега, драг читателу, воленс-ноленс ја поставува пред нас компаративно темата најпрвин Кина-Америка, а потоа и воопшто Кина и Западната цивилизација. Кина. Америка....

Коронавирусот на западната цивилизација (2)

Oд кадe генијалноста на некои богаташи да имаат богатство и поголемо отколку буџетот на цела една сиромашна африканска држава? Дали е тоа пронајдокот на...

Коронавирусот на западната цивилизација (1)

Едноставно, лакома за материјален профит по секоја цена, западната цивилизација го вглоби човекот во лентата на производствениот конвејер, изедначувајќи го со серискиот производ што...