Ознака: цензус

Приговор на совеста

Има една реченица што е поврзана со темата и може да се прочита на која било одлука, решение на некој орган, а која гласи:...

Да не дозволиме цензусот да нѐ порази

Ако резултатската разлика на освоените гласови на двајцата кандидати што продолжија во вториот круг се опишува како „тесна“, тогаш одзивот на гласачите во првиот...

Две опции на располагање ако не се постигне потребниот цензус на...

Доколку не биде постигнат потребниот цензус за избор на претседател на претстојните избори постојат две можности – шефот на државата да се избира непосредно...

Што предвидува планот Б?

Претседателските избори треба да бидат распишани во почетокот на февруари. Но поучени од неуспехот при постигнување на цензусот при последното референдумско изјаснување во политичките...

Неисполнет цензусот на референдумот

Одзивот од 34,72 отсто од вкупниот број запишани гласачи во единствениот избирачки список јасно покажа дека не е исполнет законскиот цензус за референдумот, кој...

Ако нема цензус ќе одлучуваат институциите

Цензусот е клучен аспект за спроведување на успешен референдум за Договорот од Преспа. По нејасната позиција на опозициската ВМРО-ДПМНЕ за плебисцитарното изјаснување, премиерот Зоран...