Ознака: Хрвати

Жичената ограда ги подели Словенците и Хрватите

Хрватска Жителите во пограничните места се чувствуваат како да живеат во воена состојба или во некој логор Поминаа четири години откако Словенија постави ограда и бодликава...

Албанците се изјаснуваат како Хрвати или муслимани

Во Хрватска живеат околу 30.000 Албанци, но околу 19.000 се регистрирани како припадници на оваа националност. Другите, поради процедурата за добивање државјанство или од...

Се решаваат отворените прашања за статусот на Хрватите во Македонија

На 21-то Собрание, кое се одржа на 23.6.2019 година во организација на Здружението на Хрватите во Република Македонија, присуствуваа голем број претставници од јавниот...

Тројца Хрвати уапсени во Италија поради препродавање скапоцени предмети

Италијанската полиција соопшти дека во голема акција за разбивање синџир на препродавачи на скапи предмети во покраината Торино, уапсени се тројца Хрвати. Се работи...

Над половина милион Хрвати имаат статус на бранители

Еден од основните услови за стекнување на статусот бранител е барателот да докаже дека за време на татковинската војна бил ангажиран најмалку сто дена Хрватска...

Тајани ги налути Словенците и Хрватите со изјава за Истра

„Да живее Трст, да живее италијанска Истра, да живее италијанска Далмација“, изјави претседателот на Европарламентот Антонио Тајани во говорот по повод Денот на сеќавање...

Хрватите на дното од европскиот стандард

Хрватска, според стандардот на граѓаните, речиси го допре дното на Европската Унија, а само Бугарија има полоша индивидуална потрошувачка и бруто-домашен производ по жител....

Зошто се мразат Србите и Хрватите?!

Со говор на омраза многу полесно може да се профитира во политичка и економска смисла, беше еден од заклучоците на трибината што се одржа...

Хрватските компании ги откупуваат сопствените акции

По финансиската криза на „Агрокор“, се намали прометот на загрепската берза, а единствен промет се остварува со откуп на сопствените акции од побогатите хрватски...

Обровац: Заминаа Србите, а по нив и Хрватите

Жителите на Обровац стануваат заложници на партиските кланови, а за нивната судбина одлучуваат претседателите на партиските разграноци Обровац е еден од хрватските градови што се...