-0.2 C
Skopje
20.1.2022 - 19:13

Ознака: хирошима

Јапонија одбележува 76 години од атомскиот напад над Хирошима

Денеска во јапонскиот град Хирошима се одржува комеморација по повод атомскиот напад над овој град кој беше прв таков напад во историјата на човештвото...

Американската одлука за фрлање на атомска бомба врз Хирошима предизвикува поделби...

Историчарите и воените лица имаат различни мислења за прашањето дали американското бомбардирање на Јапонија во 1945 година стави крај на Втората светска војна и...

Ги преживеа двете атомски бомби – почина на 93 години

Во историјата на војувањето се фрлени две атомски бомби, во текот на Втората светска војна, од страна на САД. Бомбите беа фрлени на 6...

Хирошима ја одбележа 74-годишнината од нападот со атомска бомба

Хирошима денес ја одбележа 74-годишнината од нападот со атомска бомба врз тој град во 1945 година, кога загинаа повеќе од 140.000 луѓе. Градоначалникот Казуми Матсуи...

Создавање на човекот (2)

Тоа е обнова на времето и материјата, чии атоми уште од претсоздавањето беа полни со крикот стаен на Хирошима, пред експлозија што ќе излета...

Девет пати кога светот беше на работ на апокалипса

Целосната елиминација на нуклеарното оружје е највисок приоритет за ОН, нагласуваат од глобалната организација. Во светот сѐ уште има околу 14.500 нуклеарни боеви глави....

Хирошима одбележува 73 години од експлозијата на атомската бомба

Хирошима денеска одбележува 73 години од атомското бомбардирање, со тажна меморијална служба за жртвите, а јапонските власти повикаа на елиминација на нуклеарното оружје, во...