25.8 C
Skopje
24.7.2019 - 11:16

Ознака: ХИВ

Отстранувањето на ХИВ од глувците дава нова надеж

Научници од САД за првпат успеаја целосно да го отстранат ХИВ-вирусот од животни со помош на модирање на гени. Ова истражување би можело да...

Епидемија на ХИВ во Пакистан, 700 заболени во еден град

Пакистанските власти во неделата објавија дека 681 луѓе, вклучително и 537 деца на возраст помеѓу 2 и 12 години, биле позитивни на ХИВ во...

Бесплатно тестирање за ХИВ и сексуално преносливи инфекции

Од 17 до 24 мај, под мотото „Тестирај. Лекувај. Превенирај“, се одржува пролетната Европска недела на тестирање, кон која се приклучува и здружението ХЕРА – Асоцијација...

На повидок пронаоѓање на лек за чумата на 21-от век?

Најновите истражувања откриваат дека не постои ризик за пренос на ХИВ-вирусот преку сексуален контакт помеѓу хомосексуалните двојки, доколку вирусот е целосно потиснат со антиретровирални...

Англиски пациент нова надеж за заразените со ХИВ

Трансплантацијата на матични клетки од донор отпорен на ХИВ доведе до ремисија на вирусот, но истражувачите сметаат дека е рано да се каже дали...

Втор пациент излечен од ХИВ, пресвртница во борбата со опасниот вирус

Вторпат по почетокот на глобалната епидемија, пациент е излечен од инфекција од ХИВ, вирусот кој ја предизвикува опасната смртионосна болест СИДА, пишува „Њујорк тајмс“. Оваа...

Има ли Македонија закон што забранува влез за лицата со ХИВ?

Во Законот за државјанство на Република Македонија нема услов апликантот да биде психофизички здрав за стекнување државјанство. Ваква одредба беше предвидена со Законот за...

Нестерилизирана медицинска опрема предизвика опасност

Над три илјади луѓе е можно да биле изложени на ХИВ и хепатитис во  хируршки центар во Њу Џерси, пренесуваат „Тајм“. Луѓето кои поминале низ...

Советувалиште и предавања за ХИВ за средношколците во Куманово

Центарот за јавно здравје Куманово, преку советувалиштето за доверливо, анонимно советување и ХИВ тестирање во текот на овој месец ќе организира предавања за средношколците...

Младите во Штип не се доволно информирани за сексуално преносливите болести

Штипските средношколци се информирани за болеста СИДА, но не и за останатите преносливи болести, покажаа истражувањата Центарот за јавно здравје-Штип. – Конкретно кај учениците од...