Ознака: хемикалии

Сѐ уште не е деактивирана заканата од опасните хемикалии во Скопје

Транспортот на винил хлоридот од ОХИС чека погоден момент Неодамнешната експлозија во Бејрут, предизвикана од експлозија на несоодветно складиран амониум нитрат, во која загинаа над...

Токсична опасност во фискалните сметки

Повеќе истражувања на европски релевантни здравствени институции предупредуваат дека постои прикриена токсична опасност токму во хартијата на која се печатат фискалните сметки, поради што...

Еколошки бомби отчукуваат во фабричките дворови

Инцидентот во ОХИС повикува на тревога Последниот еколошки инцидент во ОХИС кога истече токсичниот метил акрилат, кој беше складиран во фабриката, ја отвори дилемата какви...

Сами купуваме хемикалии за да работиме

ПРОФЕСОРИ РЕАГИРААТ Институтот за хемија на Природно-математичкиот факултет пред десетина години беше една од ретките високообразовни институции, во која професорите активно се занимаваа со наука....

Овошје и зеленчук зачинети со хемикалии

Во нашата земја има 250 различни вида пестициди, кои се одобрени од институциите за употреба во конвенционалното одгледување овошје и зеленчук, но упатените велат...