-0.3 C
Skopje
25.2.2020 - 6:01

Ознака: Хелсиншки комитет

Хелсиншки комитет: Суштински, а не декларативни промени за правата на жените

Седумдесет и два отсто од жртвите на семејно насилство минатата година биле жени. Само 15 отсто од министрите се жени, а процентот е уште...

Работниците не веруваат дека синдикатите можат да ги заштитат

Од „Хелсиншкиот комитет“ истакнаа дека законската регулатива е проблематична, но не претставува основна пречка за остварување или за заштита на правата на работниците Работниците во...

Хелсиншки: Работниците не веруваат дека синдикатите можат да ги заштитат

Работниците во земјава не ги уживаат своите права. Законската регулатива за оваа сфера е проблем, но, не основен, иако таа е сложена, непрецизна, расфрлена...

Комисија на ЈОРМ ќе следи евентуални нерегуларности на референдумот

Привремена комисија формирана од Јавното обвинителство на РМ ќе ги следи евентуалните противправности при организирањето и спроведувањето на референдумот. Во Комисијата членуваат по еден јавен...

ХК: Демонстрантите извршија насилни дејствија, а полицијата прекумерно употреби хемиски средства

Граѓаните кои беа дел од вчерашниот протест пред Собранието на РМ извршија насилни дејствија насочени кон полициските службеници, а полицијата, пак, прекумерно употреби хемиски...

Хелсиншкиот комитет апелира на воздржување од говор на омраза

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија во денешното соопштение до медиумите наведува дека недвосмислено ги поддржува граѓаните во практикување на нивното право на...