10.2 C
Skopje
15.10.2019 - 5:01

Ознака: Хелсиншки комитет

Дискриминацијата се јавува во работните односи, здравството, образованието…

Хелсиншкиот комитет го објави годишниот информатор за дискриминација за 2018 година. Според добиените податоци како најчести основи за кои граѓаните сметаат дека биле дискриминирани...

Хелсиншки комитет: Оправдано е граѓаните со закон да се обврзат на...

Хелсиншкиот комитет за човекови права смета дека е оправдано граѓаните со закон да се обврзат на вакцинација против болести чие спречување е во интерес...

Родителите на невакцинираните деца ќе бараат помош од Хелсиншкиот комитет

Родителите на социјалните мрежи бараат совет каде да се обратат за помош доколку нивното невакцинирано дете не биде примено на училиште. Некои од родителите...

ДИК итно да даде појаснувања и препораки за медиумското претставување на...

Хелсиншкиот Комитет за човекови права, во изминатиот период дојде до сознание дека неколку радиодифузери и медиуми поради несоодветна примена на одредби од Изборниот Законик...

Миле Јанакиески поднел претставка до Хелсиншкиот комитет за човекови права

Поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески има поднесено претставка до Хелсиншкиот комитет за човекови права, до Коалиција Сите за правично судење и...

Хелсиншки комитет: Суштински, а не декларативни промени за правата на жените

Седумдесет и два отсто од жртвите на семејно насилство минатата година биле жени. Само 15 отсто од министрите се жени, а процентот е уште...

Работниците не веруваат дека синдикатите можат да ги заштитат

Од „Хелсиншкиот комитет“ истакнаа дека законската регулатива е проблематична, но не претставува основна пречка за остварување или за заштита на правата на работниците Работниците во...

Хелсиншки: Работниците не веруваат дека синдикатите можат да ги заштитат

Работниците во земјава не ги уживаат своите права. Законската регулатива за оваа сфера е проблем, но, не основен, иако таа е сложена, непрецизна, расфрлена...

Комисија на ЈОРМ ќе следи евентуални нерегуларности на референдумот

Привремена комисија формирана од Јавното обвинителство на РМ ќе ги следи евентуалните противправности при организирањето и спроведувањето на референдумот. Во Комисијата членуваат по еден јавен...

ХК: Демонстрантите извршија насилни дејствија, а полицијата прекумерно употреби хемиски средства

Граѓаните кои беа дел од вчерашниот протест пред Собранието на РМ извршија насилни дејствија насочени кон полициските службеници, а полицијата, пак, прекумерно употреби хемиски...