Ознака: „Фуснота“

Фуснота за квалитетот и успешноста

Ете, на пример, последниве години некои помлади македонски писатели се присутни со своите објави во странство што се рекламираат кај нас како „големи успеси...

Фуснота за Вилен

Секој од нас, а тука влегуваат и писателите, постојано ги пишува своите приказни од животот. Од друга страна, верувам дека никој од нас (дури...

Фуснота за романот

Кога првпат го читав шармантниот есеј на Андре Жид „Десет француски романи што...“, веднаш се потсетив на една од раните, омилени игри со книгите...

Фуснота за збунетиот читател

Според некоја природна логика на животниот процес, со годините запознавам, се дружам и добивам, со посвети, книги за читање од немал број современи автори...

Фуснота за покорноста и отпорот

Антиупатства за лична употреба Интересно е дека во 1931 г., кога иновативноста и смелоста на конструктивистичките и футуристичките замисли се веќе насилно задушувани од шематскиот...

Фуснота за пријателството

Антиупатства за лична употреба Со годините, сѐ повеќе разбирам, сѐ повеќе сум свесен колку е скапоцено пријателството. Дрво на дрво се потпира, човек на човека,...

Фуснота за демократијата

Што уште да се каже за „демократијата“ кога непрестајното декламирање на поимот со разни поводи, намери и подметнувања ја испразни, ја уби неговата суштина? Во...

Фуснота за сеќавањата и спомениците

Овие градови ја немаат привилегијата на големите светски метрополи: Париз, Лондон, Њујорк или Рим - да бидат инспиративен предизвик за голем број, повеќе или...

ФУСНОТА: Прифативме да свириме на фестивалот „Андерфест“, a работиме и на...

Бендот „Фуснота“ почнуваат со работа на крајот на 2001 година како болен сон на панкери што се замислуваат дека се металци ама се растени...