Ознака: фискални сметки

Токсична опасност во фискалните сметки

Повеќе истражувања на европски релевантни здравствени институции предупредуваат дека постои прикриена токсична опасност токму во хартијата на која се печатат фискалните сметки, поради што...

Комората на сметководители: Канцерогените фискални ленти итно да се забранат како...

Од 1 јануари годинава во Европската Унија, стапи на сила забраната за употреба на штетната хемиска материја Бисфенол А или БПА присутна во термичката...

Почнува наградната игра „Мој ДДВ #MojaНаграда“

Од денес со скенирање на секоја фискална сметка преку апликацијата МојДДВ, секој полнолетен граѓанин е потенцијален добитник на една од 3.852 награди во вкупен...

Граѓаните сè повеќе пријавуваат трговци кои не даваат фискални сметки

Лани овој период биле пријавени 52 неправилности за даночни обврзници кои не издаваат фискални сметки, а годинава пријавените неправилности се драстично зголемени, односно граѓаните...

УЈП во контрола за неиздавање на фискални сметки

Најзабележителни неправилности кои од почетокот на мерката за поврат на 15 отсто од пресметаниот ДДВ ги пријавиле граѓаните на бројот 198 се неиздавање на...

Стартува проектот за поврат на ДДВ од 15 отсто

Од денеска стартува владиниот проект „Мој ДДВ“, со кој се предвидува поврат на ДДВ од 15 проценти. Преку оваа мерка, според најавите на власта, на...

УЈП: Неиздавањето фискални и сомнителните сторнирања остануваат најчести злоупотреби

Неиздавањето фискални сметки и сомнителното сторнирање на сметките се најчестите злоупотреби што ги открила Управата за јавни приходи (УЈП) во последните контроли што ги...