Ознака: фирми

Околу 6.000 фирми никнуваат и згаснуваат во една година

Причините за неможноста за стабилизирање и одржување на фирмите што се отвораат и влегуваат на пазарот се најчесто од економска природа - погрешни бизнис-планови...

Скриените газди на фирмите ќе излезат на виделина

Годинава ќе почне да функционира регистарот со кој ќе се евидентираат физичките лица, сопственици на правни субјекти, кои ги поседуваат или контролираат фирмите. Ова...

Загрижувачки број на фирми без вработени

Додека едни експерти објаснуваат дека процесот на создавање и гаснење на фирмите е фреквентен и динамичен и е знак дека пазарот функционира, освен во...

На фирмите им се вратени 370,7 милиони евра од ДДВ

Повратот на ДДВ кон фирмите достигна 22,8 милијарди денари или 370,7 милиони евра, заклучно со ноември. Тоа се 18 отсто повеќе во однос на...

Фирмите со недостиг од работници за проекти во Германија

Недостигот од работна сила не е само проблем за фирмите што работат во Хрватска туку и за оние компании што имаат одобрение за работа...

Југословенски фирми што ја надживеаја државата

Според податоците на Агенцијата за стопански регистри, во Србија има 25 активни фирми што го носат носталгичното обележје „југословенски“ Југославија не постои веќе 15 години,...

Само 37 отсто од компаниите соработуваат со странски фирми

Малите и средните фирми немаат доволно средства за да ги следат технолошките промени што ги бараат странските инвеститори, а темпото на развој се забрзува,...

Граѓаните во кредити исто колку и фирмите

Над пет милијарди евра, или 313 милијарди денари, должат македонските домаќинства и фирмите во домашните банки заклучно со октомври оваа година. Од оваа сума, семејствата...

Се воведува регистар на вистински сопственици на фирми

Од први октомври следната година секое физичко лице при иницијална регистрација во Централниот регистар ќе потпишува и изјава за сопственост на удели во други...

Македонија ќе добие регистар на вистински сопственици на фирми

Македонија ќе добие регистар на вистински сопственици. Од 1 октомври следната година секое физичко лице при иницијална регистрација во Централниот регистар ќе потпишува и...