Ознака: фирми

Вработените во фирми со субвенции место до септември, не смеат да...

Фирмите кои користат субвенција од Владата нема да смеат да отпуштаат работници до јули, а не до септември како што првично стоеше во уредбата...

Фирмите во Јапонија прогласуваат стечај поради коронавирусот

Најмалку 42 претпријатија во Јапонија поднеле барање за стечајна постапка во февруари оваа година, наведувајќи ја штетата предизвикана од ширењето на новиот коронавирус како...

ФИТР: 45 компании аплицираа по скратена постапка

Четириесет и пет домашни компании ја искористија можноста да аплицираат преку новововедената скратена „Fast track“ постапка на Јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки...

Субвенции за поголеми плати побарале 8.000 фирми

Вкупно 8.000 фирми досега од државата побарале субвенции за да може да исплаќаат поголеми плати за 45 илјади вработени, соопшти директорката на Управата за...

Анѓушев: Државата сака да ви врати дел од средствата што сте...

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, во Стопанската комора на Македонија, пред претставници на компании, членки на комората, ги презентираше измените и дополнувањата...

Без струја ќе останат повеќе фирми во индустриската зона Илинден

Од „ЕВН Македонија“ АД е добиено известување дека се планирани два технички зафати во дистрибутивната електромрежа во Град Скопје, поради што без електрична енергија...

Крупни хрватски фирми се залагаат за државен капитализам

Регулацијата на пазарот долго време во Хрватска беше табу-тема. За принципите на слободниот пазар се залагаа сите претходни влади, водечки фирми во земјата и...

Преку факторингот ќе се подобрува ликвидноста на фирмите

Зголемување на разбирањето на факторингот како алтернативно решение за финансиите на малите бизниси и нивно упатување кон примена на најдобрите практики за финансирање е...

Сѐ уште е мала искористеноста на европските фондови

Неопходно е македонските компании да се охрабрат и да влезат во процес на аплицирање, пред сѐ затоа што тоа значи нивна подготовка за искористување...

Субвенции за фирми што обезбедуваат економски раст

Денес во светот не постои држава што не субвенционира одредени компании, кои се значајни за нејзината економија, без разлика дали станува збор за отворање...