Ознака: финансиски мерки

Вториот пакет економски мерки е стоотстотно имплементиран

Буџетските приходи се повисоки во однос на преткризниот период, 4,4% е растот на вкупните приходи, 5% е растот на даноците и придонесите. Вториот пакет...

Туристичките агенции бараат континуирана финансиска поддршка

Лиценцираните туристички агенции и водичи се со крајно лимитирана деловна активност и се соочуваат со бројни предизвици и голема неизвесност. Туристичко-угостителската комора на Македонија...

Битиќи: Ако граѓаните имаат потреба ќе има нови економски мерки

Мерките не треба да бидат само ад-хок, туку системски да се решававаат проблемите, рече виепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи, при посетата на компанијата...

Туристичко-угостителската комора бара финансиска помош и протоколи за работа

Финансиската помош која се обезбедува за поддршка на реалниот сектор да има континуитет, како и да се обезбедат протоколи за работа за сите дејности...

Битиќи не се согласува со тврдењата на угостителите

Во првиот и вториот актикризен пакет има мерки насочени само кон угостителскиот сектор и оти само во делот на мерката за финансиска поддршка, процентуално...

Американскиот Конгрес одобри финансиски пакет вреден 900 милијарди долари

Американскиот Конгрес усвои закон за економска помош вреден речиси 900 милијарди долари, со кој ќе им се помогне поединечно на државјаните на САД, но...

Лисабон сака туристичките станови да ги претвори во живеалишта

Откако пандемијата на ковид-19 го доведе туризмот во застој, градските власти на Лисабон им нудат на сопствениците можност нивните станови кои ги издаваат на...

Продолжен рокот за аплицирање за четвртиот сет мерки во туризмот и...

Министерството за економија ги известува заинтересираните апликанти дека рокот за аплицирање за објавените јавни повици од Четвртиот пакет економски мерки за справување со последиците...

Италија одобри 10 милијарди евра помош за компаниите погодени од пандемијата

Италијанската влада одобри пакет помош од 10 милијарди евра за компаниите погодени од вториот бран на пандемијата на коронавирус, објави „Ројтерс“. Според мерките донесени вчера...

Државата ќе им помогне со 7,5 милиони евра на угостителите и...

Рестораните за организирање свадби, игротеките, туристичките работници и угостителските објекти ќе добијат финансиска поддршка од државата во износ од 7,5 милиони евра, најави министерот...