Ознака: филм+ 52

Каде е дното на заробената држава

Коментар Не знаевме до каде Агенцијата за филм може да биде заробена и да се претвори во своја спротивност, па наместо да ги движи работите...

Звуци на животот

ФИЛМ+КЛАСИКА Да се биде опседнат со луѓето, сликите и музиката, да се преферираат звуците на животот, не значи само да се сака животот, туку да...

Земи ги парите и бегај

КОМЕНТАР+ДАЛИ ПАРИТЕ СЕ ВИСТИНСКИОТ ОДРАЗ НА ВРЕДНОСТИТЕ? (6) Кога, воопшто, последнава деценија и пол сме виделе извештај на Министерството за култура за процентот на реализација...

„Вооружен“ со љубов

ФИЛМ+ПРЕМИЕРА НА КИНЕНОВА Пишува: Гена Теодосиевска Малку филмови прават пресвртница во перцепцијата на бегалската криза, на раселените низ целиот свет, на бескуќниците, на осамените души кои...

Филмување на она што не може да се филмува

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+РЕПЕРТОАР Пишува: Кирил Дончов Комерцијално успешните филмски дела секогаш мора да се бранат од својот успех. Навикнати на холивудските блокбастери, а во последно време и на...

Македонскиот стрип има богата историjа

ФИЛМ+ИНТЕРВЈУ+АЛЕКСАНДАР СТЕВАНОВ „Сѐ додека потребата за авторско изразување е главна причина за постоење на стрипот кај нас, не може да разговараме за вистински прогрес на...

Милан Мариќ: Правевме споменик на цела една генерациjа

ФИЛМ+ИНТЕРВЈУ+МИЛАН МАРИЌ Филмот „Тома“, во режија на Драган Бјелогрлиќ, во регионот на поранешна Југославија веќе два месеца ги урива рекордите на гледаност. Повеќе од 800...