Ознака: филм+ 47

Пандемиjа на осаменоста

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+КАНДИДАТ ЗА ОСКАР Кон: „Тајниот агент“, документарец на Маите Алберди, Чиле 2020 Марина Костова Документарецот „Тајниот агент“ на чилеанската режисерка Маите Алберди, меѓу петте номинирани за Оскар...

Филм за пеколот и за надежта

ФИЛМ+РЕЦЕНЗИЈА+КАНДИДАТ ЗА ОСКАР ЗА СТРАНСКИ ФИЛМ Сунчица Уневска Хонгконшкиот филм „Подобри денови“ оваа година се најде меѓу петте номинирани филмови за „Оскар“ во категоријата интернационален филм,...

Важно е да се имаат соништа и да се верува во...

ЕКСКЛУЗИВНО СО НОВАТА ХОЛИВУДСКА ЅВЕЗДА Младата актерка, Маргарет Квали, со филмовите „Беше еднаш во Холивуд“ на Квентин Тарантино и „Мојата година со Селинџер“, кој го...

Каде е македонската филмска авангарда

ФИЛМ+СТАВ Пишува: Кирил Дончов Каде е, каде беше и каде ќе биде македонската филмска авангарда? За да зборуваме за тоа каде е филмската авангарда, тогаш некаде требало...

Разбивање на лузните на патријархалната парадигма

(преку првиот македонски игран филм „ФРОСИНА“) ФИЛМ+ФЕНОМЕНОТ НА МАКЕДОНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА. Пишува: Билјана Рајчинова „Сложеноста на феноменот на филмот како созвучје на повеќе уметности, нужно налага тој да...