15.8 C
Skopje
20.11.2019 - 16:36

Ознака: Филип Димкоски

Малолетниот компјутер не може да ја победи книгата стара 2.500 години!

ЉУБИВОЕ РШУМОВИЌ, СРПСКИ ПИСАТЕЛ ЗА ДЕЦА Мојата натамошна работа е во насока на поддршка на младите, преку академијата „Соработници на Сонцето“, но сѐ уште создавам...

Филип Димкоски награден за афирмација на македонскиот јазик

Родниот Прилеп му го додели признанието „3 Ноември“ на долгогодишниот соработник на „Колибри“ Младиот македонски поет Филип Димкоски, долгогодишен соработник на „Колибри“ и на „Нова...

Кога Лана мудрува

Драги другарчиња, драги читатели на најубавиот додаток за деца „Колибри“, знам дека секој вторник со нетрпение чекате да стигнат новите содржини што ги подготвуваме...

Македонија има специфични почви какви што нема во Европа

АКАДЕМИК ПРОФ. Д-Р ЃОРЃИФИЛИПОВСКИ (100), ПЕДОЛОГ, ЕДЕН ОД ОСНОВАЧИТЕ НА МАНУ, УКИМ И НА ФЗНХ Како научник од областа на педологијата, наука за почвите, денес...

Не постои пат што не може да се изоди

Учениците од основното училиште „Вељко Влаховиќ“ во Нови Сад, кои посетуваат настава по предметот Македонски јазик, еднаш неделно имаат блок-час на кој учат за...

Чиста петка за книжевниот камп „Да бидам, да бидам…“

Овој камп, кој годинава се одржа по петти пат во детското одморалиште „Радости“, има цел да им помогне на младите литерати во остварување на...

Над 90 вида птици го надлетуваат Градскиот парк во Скопје

- Шетаме ваму-таму низ нашата убава Македонија, а одамна не сме прошетале низ Градскиот парк во Скопје - се согласија Вики и Влатче. - Ајде...

Плакета за книгата „Заедно да растеме“ од Филип Димкоски

Македонскиот поет Филип Димкоски е добитник на специјалната плакета „Симо Цуциќ“, која ја доделува Банатскиот културен центар од Ново Милошево, Република Србија. Наградата на...

Околу 600 деца од Србија се дружеа со поетот Филип Димкоски

Во Србобран, учениците од ОУ „Јован Јовановиќ-Змај“ и наставничката Снежана Станојев сакаа да научат што повеќе нови зборови на македонски јазик, а цвеќето што...

Меѓународна награда за Филип Димкоски

Книгата поезија за деца „Заедно да растеме“ од Филип Димкоски, објавена годинава во „Академски печат“, ја доби меѓународната награда „Книжевно перо“ за најдобра збирка...