Ознака: Филип Ачкоски

Навремено препознавање и соодветен третман на депресивните епизоди

Биохемиската основа на депресивните нарушувања најчесто лежи во намалената концентрација на невротрансмитерите: серотонин, норадреналин и допамин, што резултира со појава на депресивни симптоми: лошо...

Лаксативите не се замена за здрава и избалансирана исхрана!

Доколку опстипацијата не е последица на болест или третман со други лекови, во најголем број случаи можеме сами да ја регулираме, во прв ред...

Антибиотици – правилна употреба за најдобар ефект и спречување на несаканите...

Не треба да се заборави дека освен позитивните ефекти антибиотиците имаат и одредени нуспојави, кои се должат на фактот што покрај патогените ги уништуваат...

Статини – нужно зло за одржување добар липиден статус

Пред да се донесе одлуката за примена на статини треба да се има предвид дека тие најчесто ќе бидат ваша доживотна терапија, а од...

Правилната хидратација – клуч за добро здравје, младешки изглед и долговечност!

За одржување добра хидратација кај здравите луѓе најдобро е да се користи свежа вода збогатена со лимон или цедени сокови, и тоа најдобро уште...

Генетските предиспозиции и негрижата за сопственото здравје водат кон хипертензија, која...

Пациентите со хипертензија треба да имаат предвид дека со стареењето може да дојде до промена во одговорот на организмот кон лековите што ги земаат,...

Пробиотици – со правилна примена може да донесат богатство од позитивни...

Во последниве дваесетина години се случува буквално револуција во примената на разновидни пробиотски комбинации во прехранбените производи, додатоците во исхраната и лековите, а подрачјата...