-1.6 C
Skopje
26.1.2020 - 4:48

Ознака: Филип Ачкоски

Покачени триглицериди – сериозен индикатор на влошено здравје!

Покачените масти се сериозен индикатор за влошување на вашето здравје, а на долг рок предизвикуваат појава на артериосклероза, која го зголемува ризикот од покачен...

Хиперацидитет – честа појава во празничниот период!

Комбинацијата на масна, лута, кисела или многу зачинета храна, алкохол и цигари буди голем број непријатни стомачни проблеми меѓу кои најчест е т.н. хиперацидитет...

Анксиозноста не се лекува само со анксиолитици!

Современите тераписки насоки за третман на анксиозните растројства подразбираат комбинација од психотерапија заснована на техники на когнитивно-бихејвиорална терапија и фармаколошка терапија Проблемот со зачестена појава...

Антипиретиците не треба безрезервно да се користат!

Еден од првите симптоми речиси при секоја инфекција, независно дали е од вирусно (настинка, грип) или бактериско потекло, е секако покачена температура. Покачената температура...

Спречување опасни компликации од дијабетес!

Дијагнозата за дијабет е потврдена доколку концентрацијата на глукоза во плазма на гладно е поголема од 7,0 ммол/л. Сепак, за да бидеме сигурни, во...

Правилен и навремен третман на дијареја заради избегнување можна дехидратација!

Една од најзагрижувачките симптоматологии што како родител ја гледам кај сопствените деца е секако појавата на дијареја (пролив). Дијарејата се карактеризира со зголемена содржина...

Навремено препознавање и соодветен третман на депресивните епизоди

Биохемиската основа на депресивните нарушувања најчесто лежи во намалената концентрација на невротрансмитерите: серотонин, норадреналин и допамин, што резултира со појава на депресивни симптоми: лошо...

Лаксативите не се замена за здрава и избалансирана исхрана!

Доколку опстипацијата не е последица на болест или третман со други лекови, во најголем број случаи можеме сами да ја регулираме, во прв ред...

Антибиотици – правилна употреба за најдобар ефект и спречување на несаканите...

Не треба да се заборави дека освен позитивните ефекти антибиотиците имаат и одредени нуспојави, кои се должат на фактот што покрај патогените ги уништуваат...

Статини – нужно зло за одржување добар липиден статус

Пред да се донесе одлуката за примена на статини треба да се има предвид дека тие најчесто ќе бидат ваша доживотна терапија, а од...