2.8 C
Skopje
7.12.2021 - 22:29

Ознака: ФИДЕ

Сре­бро за Га­ври­лов­ски на 9. СК на ФИДЕ 2021 во проблемски...

Ма­ке­дон­ски­от ве­ле­мај­стор (ВМ) за ша­хов­ски ком­по­зи­ции Зо­ран Га­ври­лов­ски, на 9. Свет­ски куп (СК) на Свет­ска­та ша­хов­ска фе­де­ра­ци­ја (ФИДЕ) 2021 за со­ста­ву­ва­ње ша­хов­ски ком­по­зи­ции, по­стиг­на...

Анкета на ФИДЕ и ЕЦУ за шахот во училиштата

Собраните информации би придонеле за следниот чекор, а тоа е сугерирање на оперативен, маркетиншки и финансиски план за ФИДЕ за шахот во училиштата за...

Започна проектот „Шах за слобода“

Искуствата покажуваат дека шахот го подобрува однесувањето, помагајќи да се намали насилството кај затворениците и да се развијат комуникациски вештини, а се промовира позитивното...

ФИДЕ организира собирање средства за три социјални проекти

За ФИДЕ организирањето шаховски турнири не е единствената мисија. Како и секоја друга спортска асоцијација, натпреварувачките аспекти се само средство за постигнување повисоки цели,...

Уште двајца шахисти ја надминаа границата од 2.700 рејтинг-поени

По 117-ти пат лидер е Карлсен, кај шахистките убедливо прва е Јифан, а на македонската листа и понатаму водат Георгиев и Стојковска МАРТОВСКА ЛИСТА НА...

Продолжен е неактивниот период на 24 месеци

ШАХ - за составување на ранг-листите на ФИДЕ Поради недостигот од рангирани турнири поради пандемијата на ковид-19, според постојните регулативи, многу шахисти може да се...

ФИДЕ изработи безбедносен протокол за шаховските настани

Светската шаховска федерација (ФИДЕ) продолжува внимателно да ја следи состојбата со пандемијата на коронавирусот, па соодветно на тоа преку својата медицинска комисија донесе безбедносен...

ФИДЕ постави рекорд со проектот „Шах-мат коронавирус“

Според бројките на ФИДЕ, 20 отсто од сите велемајстори и 10 отсто од сите шахисти со титули ѝ се приклучиле на иницијативата. Низата турнири...

Продолжение, нов турнир, компромис…?

Тоа се дел од размислувањата на наши и на странски шахисти, по повод одлуката на ФИДЕ да го прекине Турнирот на кандидатите за предизвикувач...

ФИДЕ го прекина Турнирот на кандидатите во шах

„Владата на Русија објави дека почнувајќи од денес Русија го прекинува воздушниот сообраќај со други држави без временски рамки. Поради ова, ФИДЕ не може...