Ознака: фељтон

Бипартизам од специфичен вид

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Ра­ѓањето на мултипартизмот“ - стра­ници од македонската политичка ис­то­рија во кои...

Политичка култура на поделеност

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Ра­ѓањето на мултипартизмот“ - стра­ници од македонската политичка ис­то­рија во кои...

Партискиот систем според видот на партиите

Раѓањето на мултипартизмот во Македонија Неодамна излезе од печат најновата книга на Ѓорѓи Спасов, насловена „Раѓањето на мултипартизмот“ - страници од македонската политичка историја во кои...

Глигоров од активен пензионер до единствен кандидат

Светозар Вукмановиќ-Темпо никогаш не гледал со симпатии кон Глигоров. Имено, Темпо којзнае по кој пат зборувал за неговото учество како инструктор во НОБ во...

Кој ќе биде претседател – митрополитот Михаил или Блаже Ристовски?

Од денешна перспектива, 30 години подоцна, интересно е да се види со какви политички предизвици се соочуваше државата во тоа време, како Киро Глигоров...

Русија се враќа во Африка

На 6 ноември Судан и Русија потпишаа документ што на Русите им дозволува формирање поморска база и центар за снабдување. Според овој договор, базата...

Кога „големите“ се мешаат во странските избори

Рускиот претседател Владимир Путин често е прашуван од новинарите за „мешањето на неговата влада во последните претседателски избори во САД“. Тој има навика да...

Кога „големите“ се мешаат во странските избори

Рускиот претседател Владимир Путин често е прашуван од новинарите за „мешањето на неговата влада во последните претседателски избори во САД“. Тој има навика да...

Љубовната приказна на Рисавги и Осман-бегот

Дејан Азески Фељтонот за мешаните бракови, кој изминатите неколку недели се објавуваше истовремено во дневните весници „Нова Македонија“ и „Ослобоѓење Сараево“, го завршуваме со една...

Еврејскиот имот стана имот на грчките фашисти!

Седумдесет и петгодишнината од затворањето на Аушвиц како повод: Како е извршен геноцидот врз Евреите во Солун (2) Пишува: Блаже Миневски Според истражувањето на проф. д-р...