Ознака: феномен

Хари Потер – најголемиот феномен по „Битлси“

Кога ќе влезете во светот на Хари Потер, нема враќање. Се губите во тој волшебен универзум што го создаде и го обликува Џоан К....

Тркалото се врти – по деценискиот одлив, сега прилив на мозоци...

Во студијата што се фокусира и на младите високообразовани кадри се наведува дека од земјите во регионот единствено во Македонија, Србија и во Црна...

Песна, крик против ограничувањата, стана културен феномен во Франција

Создадена минатиот декември, песната „Dancer encore“ (Да танцуваме уште) стана музички крик за сплотување на оние што се залагаат за враќање на културните настани...

Починала во средината на минатиот век, а нејзините клетки сè уште...

Медицински феномен Името на Хенриета Лакс е зaпишано во медицински учебници, а нејзините „бесмртни“ ќелии веќе со децении се користат исклучиво за важни медицински цели....

Пандемијата ги премислува студентите за идната професија

Феномен предизвикан од ковид-19 Истражување на американскиот институт „Римоут интерншип“ извршено на 2.000 испитаници студенти открива дека речиси 30 отсто од испитаниците сериозно размислуваат за...

Прилог кон дефинирање на феноменот власт (македонски примерок), приказна што децата...

Да претпоставиме дека определено множество со потребен и доволен број граѓани, со парцела и работен простор, со потврдена финансиска моќ има намера да создаде...

Отуѓеноста и осаменоста како феномен на денешницата

Осаменоста во Германија зема замав како епидемија, особено во главниот град. Таму сѐ погласни се заговорниците на идејата, по примерот на Велика Британија, да...

Среќна нова 2016

Која чудна коинциденција. Секоја престапна година Македонија добива преодна влада. И секогаш на почетокот на годината, односно во јануари. Претходно преодна влада имавме во...

А да го заштитиме како бренд „македонскиот стил“ на пукање?!

По обидот за узурпирање од Мицотакис на сѐ што е со поимот „македонско“ Терминот пукање во македонски стил првпат може да се сретне во весниците...

Нокдаун по вторпат

Случајна коинциденција, карма, игра на судбината или нешто трето. Јануари како да е предодреден за технички влади кај нас. Додека во Европа во јануари...