Ознака: учебници

Дигитални учебници од септември

Членовите на работната група што работи на концепцијата, деновиве прават матрица за тоа како ќе изгледаат новите наставни програми според кои ќе се учи...

МОН најави реформа на учебниците поради стереотипи во нив

Министерството за образование и наука формираше работна група којашто развива концепт за целосна и суштинска промена на учебниците за основно и средно образование. Од Министерството...

Невистините и грешките во учебниците уништуваат генерации

Учебникот по социологија ги запали социјалните мрежи, каде што многумина прашуваат како е можно цели генерации ученици да учат дека на жените седејќи дома...

Немањето учебници и компјутери остава длабоки лузни на генерации ученици

Цели генерации ученици се принудени да учат од диктати на наставници или да препишуваат лекции од табла во тетратки. Кога доаѓа време за тест,...

Бугарските ученици ќе учат повеќе за комунистичкиот период

Периодот на комунизмот влегува во учебниците по историја откако беше доставена петиција од граѓаните Во сите нови учебници по историја за десетто одделение, од 15...

Ентитетската војна продолжува во учебниците по историја

Босна и Херцеговина Секоја страна во Босна и Херцеговина го кажува својот дел од приказната и избегнува да се соочи со фактите што се однесуваат...

Учебниците по историја под детална ревизија во духот на Преспанскиот договор

На 17 и 18 мај во Охрид се одржа четвртиот состанок на Заедничкиот интердисциплинарен комитет за историски, археолошки и образовни прашања, формиран согласно Преспанскиот...

Учебниците и Гоце Делчев во фокусот на петтата средба на Македонско-бугарската...

– Политичарите направија сериозен чекор со Договорот за пријателство и добрососедство. Тој е солидна основа за еден многу значаен чекор во билатералните односи, но...

Боларис: Се фокусираме да го добиеме најдобриот можен резултат за учебниците

Верувам дека штом постои добра волја, ќе успееме, се фокусираме за да го имаме најдобриот можен резултат и ќе го имаме, вели заменик министерот...

Конкурс за ученици без учебници?!

Стручното образование се распаѓа чекајќи ремонт. Веќе се објавени и конкурсите, кои навестуваат уште една поразителна учебна година за средното стручно образование - уште...