Ознака: Устав

(Не)уставно привилегирани

Со Законот за правата на претседателот на РМ и неговото семејство од 2004 година грубо е отстапено од начелото на статусна уставност. Со овој...

Боите на зависноста

Прославата на Денот на независноста под мотото „Боите на независноста“ ја потврдува практиката дека ритуалот неретко ја надживува причината. Во многу прослави, ритуалот продолжува да...

Континуитет или прекин на македонската државност

МАКЕДОНИЈА ОДБЕЛЕЖУВА 28 ГОДИНИ ОД ПРОГЛАСУВАЊЕТО НА НЕЗАВИСНОСТА Во оваа 2019 година легитимно се наметнува прашањето дали се остварени сонот и идеалите од референдумот на...

Северна Кореја го измени уставот и ја зајакна позицијата на Ким...

Севернокорејскиот парламент ги одобри измените во уставот што дополнително ќе ја зајакнат позицијата на претседателот Ким Јонг-ун, пренесува севернокорејската агенција КЦНА. Ким беше официјално прогласен...

Ризичната стратегија на Индија засекогаш ќе го смени Кашмир

Индиската влада ја поздрави одлуката за укинување на специјалниот автономен статус на регионите Џаму и Кашмир по седум децении, означувајќи го како исправање на...

Една година подоцна

Најавив дека ќе престанам да се занимавам со промената на името и Уставот, но ова е исклучок. Годишнина е, и тоа прва! Мнозина беа...

Хрватскиот претседател најавува тужба за српскиот претседател

Различните погледи за постоењето на вооружените сили ги продлабочи поделбите во тричленото Претседателство на БиХ Претставникот на хрватската заедница во Претседателството на Босна и Херцеговина...

Емоциите на кантар – чии се побитни, македонските или грчките?

ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР НИЗ ПРИЗМАТА НА ЧУВСТВАТА Преспанскиот договор, со сите свои противречености и контроверзии, сепак во себе нема вградено член за мерење на емоциите што...

Кубанците гласаат на референдум за нов Устав

Кубанците гласаат на референдум за нов Устав, со кој се воведуваат мали економски и социјални промени, но се задржува еднопартискиот социјалистички систем. Според националната изборна...

Името повторно на политички мегдан

Уште од нашето осамостојување во сите политички кампањи, без исклучок, пред секој изборен циклус неодминлива и главна тема беше спорот за името, со единствена...