Ознака: Устав

Пендаровски: Мора да имаме гаранција дека внесувањето на Бугарите во Уставот...

Ние мораме да имаме некаква гаранција од Бугарија, уште подобро и од Брисел и целата Европска Унија, дека прашањето за вклучување на Бугарите во...

Направени повеќе тешки кривични дела со кои се урива уставниот поредок...

Со упатените и искажаните тврдења од страна на бугарскиот политички врв и по повод новоформираниот бугарски клуб во Битола викендов се направени тешки кривични...

Попишаните и отпишаните

Можеби пописот од денешна перспектива изгледа како ланскиот снег, поради најавите за уште едно-две менувања на Уставот, безброј скандали и скандалчиња, заканите по слободата...

Камбовски: Наша одлука е дали ќе се отвори Уставот

Сите прашања околу положбата на етнички заедници, групи и слично се прашања на секоја една држава. Некоја држава може да сугерира што било, но...

Недозволиво мешање во внатрешните работи

Сѐ повеќе надворешни фактори отворено си дозволуваат иницијативност, сугерирање, па дури и уцени во контекст на промена на нашиот македонски устав!? Од меѓународноправен аспект...

Сега не ни треба преотворање на Уставот, смета претседателот Пендаровски

Ставот на претседателот на државата Стево Пендаровски е дека највисокиот правен акт – Уставот не треба да се отвора премногу често, туку само кога...

Го пронајде ли Уставот карактерот на државата

Тридеценискиот јубилеј создава и амбиент на преиспитување и соочување со успешноста на највисокиот правен акт во справувањето со предизвиците што следуваа низ годините, но...

Триесет години од донесувањето на Уставот

Македонија денеска одбележува 30 години од првиот Устав по прогласувањето на независноста, која уставно-правно беше заокружена со неговото донесување со 93 гласа во Собранието,...

Трајанов: Македонскиот Устав не може да се менува без реципроцитет

Македонија ќе прифати измени на сопствениот Устав, само доколку се додаде македонското малцинство во бугарскиот Устав, изјави Павле Трајанов, претседател на Демократскиот сојуз, за...

Институциите се фатија во костец со партиите за свечените изјави

Министерот за локална самоуправа, Горан Милевски, до сите општини, до градот Скопје и до Заедницата на единиците на локалната самоуправа достави писмено мислење за...